Alpakka til salgs

Populære innlegg

Bloggarkiv

11. mar. 2009

Hvordan kan du sjekke hva plagget er laget av?

I mange plagg er det vanlig å blande fibertyper. F.eks. er våre sokker en blanding av alpakka og nylon, hvor nylonet forsterker hæl og tå. Billige alpakkaprodukter inneholder typisk mye acryl.

Men hvordan kan du sjekke dette selv?

En måte er gjennom brenning. Vær forsiktig med dette og gjør det helst med vann i nærheten! Når du brenner materialet vil du se følgende:

  • Bomull er en plantefiber, og brenner rolig. Du vil kjenne at det lukter omtrent som brennende løv. Asken går lett i oppløsning og kan blåses vekk.
  • Lin er også et plantefiber, men skiller seg fra bomull ved at fiberne er lengre. Det tar lenger tid å få lin til å ta fyr. Du kan lett få lin til å slutte å brenne ved å blåse på.
  • Silke er et proteinbasert fiber og brenner lett, men ikke nødvendigvis med en stabil flamme. Det lukter som brent hår. Asken kan lett oppløses. Fyr i silke er ikke så lett å slukke som lin eller bomull.
  • Ull er også et proteinfiber, men vanskeligere å få til å brenne enn silke. De individuelle fibrene er kortere enn for silke og vevingen er gjerne løsere enn med silke. Flammen er rolig, men vanskeligere å holde i gang. Brennende ull lukter som brennende hår.
  • Acetat er laget av cellulose (tremateriale). Det brenner rolig med en blafrende flamme som ikke lett slukkes. Brennende cellulose drypper og etterlater seg en hard aske. Lukten er som brennende treflis.
  • Akryl er laget fra naturgass og petroleum, og brenner lett pga fiberinnholdet og luftlommer. En fyrstikk eller sigarett mistet på akryl tenner materialet og det brenner opp fort. Asken er hard og brann i akryl lukter skarp eller ubehagelig.
  • Nylon er et polyamid laget av petroleum. Det smelter og brenner så fort opp hvis flammen forblir i materialet. Brennende nylon lukter som brennende plastikk.
  • Polyester er et polymer laget av kull, luft, vann og petro-produkter. Det smelter og brenner samtidig, og den brennende og smeltende asken kan lime seg til enhver overflate det drypper på, hud inkludert. Røyken fra polyester er svart med en søt lukt. Gjenværende aske er hard.
  • Rayon er et generert cellulosemateriale som er nesten helt ren cellulose. Det brenner hurtig og det blir bare litt aske igjen. Lukten er omtrent som brennende løv.

How to find out what your fabrics are made of

The Norwegian part is an extract from this source: http://www.fabrics.net/fabricsr.asp

0 kommentarer/skriv:

Legg inn en kommentar

Søk

Alpakkabutikken

Alpakkagenser for hunder, Frosty Fair Isle Besøk alpakkabutikken vår med klær til mennesker og dyr!

Om meg

Bildet mitt
Kona og jeg har startet et bedre liv sammen, og alpakkaoppdrett er en stor del av det på dette fine småbruket vi har kjøpt!
My wife and I have started a better life, and alpaca breeding is a big part of it here at our small country farm.