Alpakka til salgs

Populære innlegg

Bloggarkiv

12. apr. 2010

Norsk alpakkautstilling 2010 er over!

Den første norske alpakkautstillingen noensinne er over, og enormt mange mennesker fikk oppleve alpakkaer på Lillestrøm denne helgen. Det var en jevn strøm av folk til alle medlemsstandene hele tiden, og en eller annen sa at 30000 mennesker fikk oppleve alpakkaer på Lillestrøm sist uke! Ganske fantastisk, og de fleste fikk snakket nok om alpakka for å vare en stund. Ett par som har besøkt oss på gården vår tidligere, Anita Karlsen med ektemann og barn, kom helt fra Bodø for å se utstillingen!
Helgens mest klassiske dialog:
  • “Se en lama!”
  • “Nei det er en alpakka”
Mange lærte noe nytt, med andre ord :-)
Standen til Knapper Alpakka var mellom Kjeka Alpakka og Sørum Alpakkafarm:
Alpakkautstilling 2010 002
Corazon syntes det hele var svært så spennende og kikket rundt seg masse i helga, for ikke å snakke om lyttet til alle lydene. For stille var det ikke. Viella synes Corazon er interessant:
Alpakkautstilling 2010 003
Norges Alpakkaavlslag hadde en samle-stand hvor alle medlemmene kunne vise fram sine produkter eller bare annonsere. Leiv Øystein tok sin del av jobben ved standen, som hadde masse besøk:
Alpakkautstilling 2010 005
Foreningen hadde virkelig fått en god paradeplass, og mange måtte nesten gå forbi oss. Her er enden av området med alpakkaer, med Alpakka Sigdal i front:
Alpakkautstilling 2010 007
Det var sannelig ikke lett å få tatt bilder, for vi var begge i farta hele tiden med et eller annet. F.eks. ønsket vi å ta masse bilder og film av selve utstillingen med bedømningene, men vi var begge i ringen hele tiden!
Den første klassen som skulle ut var de grå, og Sugar Plum som vi har solgt til en kunde tok førsteplassen foran Viella og Misty Blue. Sugar Plum fikk Champion og Viella Reserve Champion. Viella og Misty Blue oppførte seg eksemplarisk hele helgen, og det var ikke få “åh så søt” å høre om de begge.
Alpakkautstilling 2010 027
Rolf ble nå ganske så stolt når Viella skulle vise fram tenna. Kommentaren fra dommeren var “Å han har gjort dette før"!”. En time før hadde Nina vist Rolf hvordan det skulle gjøres ;-)  Tanngard-fremvisning har ikke vært fokus i treningen før utstillingen. Derimot har vi fokusert på å få rolige dyr, og det ble også kommentert fra Shirley: “Alle dyrene deres er så rolige!” sa hun. Vi behandler dyrene rolig og respektfullt, og får det i monn tilbake :-)
Etter grå kom de svarte, og det var en av de største klassene, med deltakere helt fra Australia og New Zealand. Eileen strålte når hun fikk en tredjeplass for Oprah i hard konkurranse i sin klasse! Eileen har kun hatt et par timer med Nina for å lære å gå med grime og utførte det med glans. Mens flere andre svarte lagde et lite kaos så sto Eileen og Oprah helt rolig og så på. Det var fint å se på. Samtidig sto Sven Erik, Eileens mann, og hjalp til med å holde alpakkaer i kø utenfor ringen.
Vi ble ganske så rørt av Wayra. Hun har gått svært lite i grime før, men gikk kjempefint og vi ble så stolte av henne. Hun ble et øyeblikk stående ved Nina litt anspent i kroppen, så Nina snakket beroligende til henne. Da toppet hun ørene mot Nina, kikket Nina inn i øynene før et kyss ble plassert, så roet hun seg ned. Første tåre faller. Så vinner hun faktisk klassen attpåtil, til og med over en australsk import. Fullstendig uventet for oss, men dommeren skrøt av kropp og fiber og var klart overbevist! Under ser dere Nina og Wayra. Nina holder henne ikke fast, men Wayra valgte å hvile hodet i armkroken hennes.
Alpakkautstilling-2010-009a
Dere kan se Wayra over, og ved siden av står Alexandra og viser fram “vår” Auzengate’s Pride, som tok førsteplassen i sin klasse, ble Champion Brun, før han til slutt ble Supreme Champion! Flotte Aussie som er så rolig og behagelig. Når vi kom til utstillingen var fiberen hans full av halm, og vi jobbet hardt sammen med Adrienne for å få han ren. Så går han inn i ringen, og kommer ut igjen og går inn igjen i innhegningen bare for å rulle seg rundt i halmen av lettelse! Vi måtte bare le av ham der han sto full av halm.
Ett av de største problemene vi hadde ift dommeren var mengden fiber dyrene våre hadde. De var ikke klippet på 16 måneder pga importtidspunkt og differanse Australia-Norge, og dommeren likte det ikke. En av alpakkaene som ble hardt straffet for dette var Oasis Gold. Goldie har enormt mye fiber, og dommeren følte det var for mye. Jenta ble nesten diskvalifisert! Hun fikk likevel tredjeplass i klassen, etter May Munay. May Munay fikk masse skryt, og ble kalt “spektakulær” av Shirley på vei ut, spesielt i lys av hennes alder (hun er født i 2005 og ble vurdert tett etter en alpakka som var bare to år)  :-)  Og spektakulær, det er hun, jenta vår.
Alpakkautstilling-2010-012a
Hvit klasse ble vunnet av Willy The Legend (Ambersun Alpacas). Corazon fikk dessverre bare tredjeplass. Dommeren fikk ikke se Corazons fiber på sitt beste da han var skitten på feil steder og hadde altfor mye fiber som nevnt over, men han fikk skryt for fin kropp og høy tetthet. Vi syntes Corazon eide ringen og var den stolteste av dem alle uansett. Beachcomber fikk forøvrig førsteplass i sin klasse, tross “altfor mye fiber”, og burde fått mange poeng for stolt og rolig oppførsel i ringen sammen med Nina!
Vi skal forsøke å finne flere bilder, men her er ihvertfall et godt et fra Supreme Champion utvelgelsen. Viella står så fint ved siden av Rolf:
Alpakkautstilling 2010 025
Auzengate’s Pride ble Supreme Champion, og ble det i sterk konkurranse fra Willy The Legend. Når Aussie ble Champion Brun, var kommentaren fra dommer-Rob svært talende: “Jeg må bare gi Champion til denne”. Aussie er en teddybjørn av en alpakka, og har masse deilig fiber, så vi er jo enige! Her er han sammen med Corazon hjemme hos oss:
_MG_1581
Lørdag kveld var det middag og mange taler. Vi ble sittende med bl.a. Ann Marie fra Østerlen Alpacka, som hadde tatt turen til Norge for å se hva vi drev med. Hyggelig!
Alpakkautstilling 2010 029
Shirley og dommer Rob Bettinson ble behørig takket:
Alpakkautstilling 2010 030
Alpakkautstilling 2010 032
Alpakkautstilling 2010 037 
Alpakkautstilling 2010 036
Utstillingen var en suksess på flere måter. Vi fikk ikke gjennomført alt som var planlagt, så neste år (ja det blir en neste alpakkautstilling neste år!) blir utstillingen enda bedre!
Søndag var det kun to ting igjen, alpakkaparaden og demontering av alt utstyret. Det var enormt mye folk rundt alpakkaene mens vi ventet på å komme inn etter hundene, men de forholdt seg rolige.
Aussie har Corazon som sin helt og var først motvillig til å gå først, men når Corazon går foran så følger Aussie etter! Dette syntes Adrienne var ganske morsomt. Aussie stoler på Corazon. Corazon gikk stolt som en hane og kikket pent inn i kameraene som blitset rundt ringen. Han er en erfaren konkurransemann og “a proud alpaca” som Adrienne kalte ham.  Corazon bringer tårene til øynene våre, så flott er han.
Alpakkautstilling 2010 013
Det har vært en slitsom tid for mange som har vært involvert i forberedelser og gjennomføring av utstillingen. Line har stått på, Nina har jobbet masse, og mange flere har gjort en innsats der de kunne. Sent søndag kveld var alt endelig over og de siste grindene tatt ned av bl.a. folket fra Sørum Alpakkafarm. Jentene derfra, Christiane og Alexandra, gjorde forresten en kjempejobb på utstillingen som innhoppere når det ikke var nok folk til å lede alpakkaene i ringen. Alle som var med og som sponset utstillingen skal ha en stor takk!
Nå har vi sluppet alle alpakkaene ut i et større område, for mens vi var på utstilling har nesten hele tomta blitt snø- og isfri. Jentene har dessuten fått plass i hagen, noe de var svært så fornøyde over, og feiret med “pronking”, leking med katter, og generell opphissethet. Det finnes ikke noe bedre enn å komme til en hage full av glade alpakkajenter, skal vi si dere!
Alpakkaene våre har hatt en slitsom uke (alle våre og våre kunders alpakkaer fikk plasseringer!) og skal nå få kose seg i sola. Vi skal ta de med på rusleturer i skog og mark, og Corazon skal få glede seg med alpakkajenter etterhvert. I denne stund ligger han sammen med nybakt Supreme Champion Auzengate’s Pride og skuer utover sitt rike her på Knapper i Nord-Odal. Her er det stille og fredelig, og livet er bare godt og behagelig for en krigsveteran som Corazon.
alpacas day one 051

The Norwegian Alpaca Show 2010 is over!

The first Norwegian alpaca show ever is over, and lots of people found their way to Lillestrøm and our alpacas this weekend. A steady stream of people passed the alpacas and learned new things about them. Someone said 30,000 people saw alpacas in Lillestrøm this weekend! Pretty amazing, and the alpaca enthusiasts did a lot of talking about alpacas. One couple that have visited our farm earlier, Anita Karlsen and her husband and child, came all the way from Bodoe (north of the arctic circle) to enjoy the show!
The most typical conversational tidbit:
  • “Look! A llama!”
  • “It’s an alpaca”
Many people learned something new, in other words :-)
Knapper Alpakka had a stand between Kjeka Alpakka and Soerum Alpakkafarm. First picture.


Second picture: Corazon thought it was interesting to watch, smell and listen to all the new things. Viella found Corazon a whole lot more interesting in this picture.
Our association had a stand where all members could exhibit their stuff. Leiv Øystein took his turn in managing the stand. Fourth picture.
Fifth picture: Our booths had a prime spot for getting the attention of almost everyone arriving at the fair. Here we see the end of the line of booths with Alpakka Sigdal in front.
It was not easy to get photographs and video of the happenings, as we were always busy with something and in the show ring a lot.
First off was the greys. A female we have sold, Sugar Plum, took first place and Champion, before Viella and Misty Blue. Viella took Reserve Champion. Viella and Misty Blue both behaved so well all the time, and we heard “aww so beautiful” all around us wherever we had them.
Rolf was ever so proud when he was commended for his teeth showing technique. “Oh you have done this before!”, judge-wife Shirley exclaimed. Nina had shown Rolf how to do this just an hour prior to that. Teeth-showing have not been a big focus in training. What we have focused on is getting calm and collected alpacas, and we were commended for that as well by Shirley: “All your animals are so calm!” she said. We treat our animals calmly and respectfully and get great rewards for it from them :-)
After the greys came the blacks. This was a rather large class of alpacas, and Oprah was in the ring with her new owner Eileen. Eileen had just a couple of hours of training with Nina prior to the show, but performed just fine in the ring. Oprah was rewarded with a third place, and while some of the other alpacas were a bit unruly, Eileen and Oprah was calm and collected and just watched the show. Really nice to watch. Eileens man Sven Erik helped holding the alpacas in line outside of the ring.
Sixth picture: We were quite touched by Wayra. She had not had much halter training, but performed fine and we were so proud of her. At one point she got a little tense from all the commotion, and Nina whispered something in her ear. Wayra raised her ears, looked Nina straight in the eyes and kissed her, before relaxing and resting beside on Ninas arm. Our first tears fell at that point. She then follows up with winning the class in front of an australian import. Completely unexpected for us, but the judge was convinced by conformation and density.
Auzengate’s Pride took Champion Brown and followed up with Supreme Champion of the show. “Our” Aussie was so calm and collected through the show. He was completely covered with straw when he came to the show, but a joint effort with Adrienne got him nice and clean. After the time in the ring, we led him into the pen again, and he was so relieved he started rolling around in the straw again! We had to laugh at him, standing there completely covered again. He is a great guy. When Rob were to hand out Champion Brown, he just said “I just have to give it to this one” and gave it to Aussie.
One of the problems we had was too much fleece. The seasonal difference between Norway and Australia meant that our alpacas had not been shorn for 16 months, and Rob the judge didn’t like it. One girl, Oasis Gold, almost got disqualified for it! She still got third place, after May Munay, who was later described as “spectacular” by Shirley. May Munay were one of the oldest alpacas at the show, born in 2005, but lost just marginally to a two year old competitor. She is spectacular, our May :-)
The white class was won by Willy the Legend. Corazon just got a third place. The judge couldn’t look past dirt in his fleece, and the fact that Corazon too had “too much” fleece, but he was commended for his conformation and density. Even with 16 months of fleece Corazons fleece did not “hang” anywere, by the way. So dense. Corazon still owned the right, in our opinion, and were the proudest of them all. Beachcomber took first place in her class, despite the fact that she too had “too much fleece”, and should have had extra points for calmness and proud stance in the right with Nina!
After the show on Saturday there was a dinner. We had a place with, amongst others, Ann Marie from Österlen Alpacka in Sweden. She just had to come, she said, and that was nice of her! It’s a long drive.
The show was a success in many ways. Some things were never executed, so we have to make some changes next time (yes there will be a next time!), and it will be even better.
Sunday had a alpaca parade scheduled. Aussie and Corazon took their place.
Aussie considers Corazon as his hero, and when Aussie at first was reluctant to go into the parade ring, we sent Corazon in front instead. Then Aussie just followed his hero. It was funny to watch. Corazon walked around the ring proud as a peacock and looked into the cameras and flashes like a champ. He is an experienced show alpaca, and “a proud alpaca” as Adrienne described him. He brings proud tears to our eyes.
It has been a stressful time for a lot of us who have been a part of the preparations and execution of the show. Line have worked hard, and Nina have too, and all the others who have helped in various ways. Late Sunday evening the last pens were taken down by the group from Sørum Alpakkafarm, amongst others. The young girls from that farm did a great job of helping showing the alpacas when the owners were short on hands. All who was part of the show and the sponsors have many thanks for all you have done!
While we were at the show, almost all the snow and ice have melted away from our little farm, so we have let the alpacas into larger areas. The girls have been released into the garden as well, and celebrated this with lots of pronking, playing with cats, running and general excitement. We can tell you that there is nothing greater than seeing a garden full of happy alpacas!
The alpacas have had a tiresom week (all of our alpacas and our customers alpacas were placed!), and have earned some relaxation in the Sun. We will also take them for walks in the forest around here, and Corazon will have some time with the girls. At this moment he sits cushed in the paddock with his friend the newly minted Supreme Champion Auzengate’s Pride, and looks out on his kingdom here on little Knapper in Nord-Odal, Norway. It is nice and quiet here, and life is just good for a “war veteran” like Corazon. Last picture.

2 kommentarer/skriv:

Cecilie sa...

Det var veldig hyggelig å være vitne til alpakkautstillingen i helgen. Dog fra sidelinjen.
Gratulerer med alle plasseringene med de flotte dyrene deres!

Min lille mammadalt var veldig betatt av Corazon - ta en titt på bloggen min.

Neste år lar vi kanskje ungene være hjemme, og tar heller med oss alpakka til Lillestrøm. ;)

Det var et flott arrangement dere hadde laget på messen i Lillestrøm, artig å se hvor rolige disse dyrene er i ringen. Håper virkelig at dere har energi til å lage tilsvarende neste år.

Neste år kanskje dere kan lage et litt annerledes opplegg for å komme i kontakt med oppdrettere? Kanskje åpne for at man kan booke avtaler og visninger av dyr som er til salgs? Dette er selvsagt resurskrevende og kommer i tillegg til alt styr og pes dere allerede har, så skjønner jo at det kan være en utfordring å få det til. Bare ment som et innspill i all beskjedenhet :-)

Vi var ikke hjemme før mandag rundt lunsjtid, og det har vert rimelig heltisk med levering til barnehage, henting av hunder og fugler, jobb osv. Har derfor ikke hatt tid til å gå igjennom bildematerialet fra utstillingen, men skal få det gjort med det aller første.

Legg inn en kommentar

Søk

Alpakkabutikken

Alpakkagenser for hunder, Frosty Fair Isle Besøk alpakkabutikken vår med klær til mennesker og dyr!

Om meg

Bildet mitt
Kona og jeg har startet et bedre liv sammen, og alpakkaoppdrett er en stor del av det på dette fine småbruket vi har kjøpt!
My wife and I have started a better life, and alpaca breeding is a big part of it here at our small country farm.